A Millenniumi Díjak átadása az ENSZ szellemi tulajdon világnapja alkalmából

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményeik védelmének szentelt világnappá nyilvánítja.

Az elmúlt években a Magyar Szabadalmi Hivatal, a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi intézményeihez hasonlóan, változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósította meg a közösen vállalt célkitűzést, az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését.

A Magyar Szabadalmi Hivatal a kezdetektől fogva célul tűzte ki az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel - az ugyancsak 2000-ben alapított - Millenniumi Díjával.

A díjakat dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adta át 2008. április 25-én, az ENSZ szellemi tulajdon világnapja előestéjén, a Károlyi-Csekonics rezidencián rendezett ünnepségen.

 

A 2008. évi díjazottak:

A Fotóművészet, a több mint ötven évfolyamával büszkélkedhető fotókritikai, elméleti és fotótörténeti folyóirat, a fotográfiai történeti és elméleti kutatások avatott, hiteles forrása és ösztönzője. (A díjat átvette: Tímár Péter kiadó-főszerkesztő.)

Az Inno Tears Kft., a lézeres szemműtétekhez kifejlesztett szemcseppek ill. eljárások, valamint a Debreceni Egyetem Szemklinikáján és Biokémiai Intézetében szerzett tapasztalatok hasznosítására alakult vállalkozás. (A díjat átvette: Berta András professzor, a vállalkozás elnöke, dr. Csutak Adrienne, a projekt vezetője, és Tőzsér József professzor, tudományos igazgató)

A Kieselbach Galéria és Aukciós Ház, amely a hazai műkereskedelem meghatározó szereplője, elkötelezetten és tudatosan küzdve a magyar művészet - kvalitásának megfelelő elismertségéért. (A díjat átvette a galéria képviseletében: Szűcs András )

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, amely száz évvel ezelőtt jött létre névadója világraszóló felfedezése, az Eötvös-inga gyakorlati hasznosítására a világ első alkalmazott geofizikai intézeteként, napjainkig magas színvonalon szolgálva a nemzet gazdaságát.(A díjat átvette: dr. Fancsik Tamás igazgató)

2008/04/30